atalakitas1a_1353533804.png_306x232


Ez a lakás elrendezés szempontjából ideálisnak mondható. Látható, hogy a vizesblokk, és ezzel együtt vízvezetékek egy helyen vannak a lakásban. Ez azért lényeges, mert panellakás esetében szinte elmozdíthatatlan, áthelyezése szinte lehetetlen.


Nézzünk egy példát az átalakításra:
Tegyük fel, hogy fiatal pár a tulajdonos, egy gyermekkel, akik modern életteret szeretnének kialakítani maguknak ebből a lakásból.


A nagyobbik félszoba legyen a gyerekszoba, a kisebbik a szülők hálószobája. Ez így praktikus, mert a gyerek játékainak kell a hely, másrészt ez a szoba esik a legtávolabb a lakás zajosabb helyiségeitől. Tágítsuk ki a teret: vegyük ki a szoba és az előtér közötti falat!
Sajnos a panellakások egyik hátránya, hogy alapesetben ezt nem tehetjük meg, illetve nem egyszerűen. A panelokban elvileg minden fal teherhordónak minősül (valójában ez nem minden esetben igaz), így egy fal eltávolítása úgy történhet meg, ha ezt a feladatot kiváltjuk valamilyen tartóelemmel, például egy vagy két oszloppal és áthidalókkal. Mindenképpen építési engedély és statikai terv kell hozzá, így akár az is előfordulhat, hogy a statikus nem írja elő semmilyen támasztóelem beépítését. Természetesen ennek tervezési és adott esetben engedélyezési költségei is vannak az anyagköltségen és a munkadíjon felül – nem beszélve az utánajárásról –, ezzel mindenképpen számoljunk.
Ha már ilyen jól belejöttünk a falbontásba, hogy ne zárjuk ki a családi életből vagy a baráti összejövetelekből a konyhában tevékenykedő családtagot, a fürdőszobát és a konyhát gyakorlatilag felcseréljük. Ezzel a fürdőszoba is kényelmesebb lett, a mosógép is könnyen elfér benne. Az előtérben van hely az ebédlőasztalnak, a nappali sarkában egy nagyobb ülőgarnitúra sem kelti a zsúfoltság érzetét.


A falakra ajánlott világos pasztellszínek közül festéket választani

 

 

Címkék: erkélyes 54m2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-alaprajzok.blog.hu/api/trackback/id/tr14826424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása